Tammy Abraham moved to joint-top of the scoring charts as Chelsea rose to fifth in the table with a 4-1 win at Southampton.

The visitors to St Mary’s took the lead on 17 minutes as Abraham was sent through by Callum Hudson-Odoi and lobbed in for his eighth goal of the season.

Seven minutes later Mason Mount doubled the lead, but Danny Ings halved the deficit on the half-hour, guiding in Yan Valery’s cross.

N’Golo Kante’s deflected shot restored Chelsea’s two-goal advantage before the break.

Angus Gunn denied Hudson-Odoi early in the second half but could not stop Michy Batshuayi adding a late fourth after he combined with fellow substitute Christian Pulisic.

Chelsea rise to fifth, on 14 points.

Southampton’s third consecutive defeat leaves them on seven points in 16th.

Tammy Abraham se trasladó a la cima compartida de la lista de goleadores cuando Chelsea subió al quinto lugar en la tabla con una victoria por 4-1 en Southampton.

Los visitantes de St Mary’s tomaron la delantera en 17 minutos cuando Callum Hudson-Odoi envió a Abraham y logró su octavo gol de la temporada.

Siete minutos después, Mason Mount duplicó la ventaja, pero Danny Ings redujo a la mitad el déficit en la media hora, guiando en la cruz de Yan Valery.

El tiro desviado de N’Golo Kante restauró la ventaja de dos goles del Chelsea antes del descanso.

Angus Gunn negó a Hudson-Odoi a principios de la segunda mitad, pero no pudo evitar que Michy Batshuayi agregara un último cuarto después de combinarse con su compañero sustituto Christian Pulisic.

Chelsea sube a quinto lugar, con 14 puntos.

La tercera derrota consecutiva de Southampton los deja con siete puntos en el puesto 16.